Enginar

 

Enginar sebze olarak kabul edilse de, (Cynara cardunculus var. scolymus) bir devedikeni türüdür. Ana vatanı Akdeniz havzasıdır. Ve ana yurdu bu coğrafya olan bütün bitkiler gibi onun da bir efsanesi vardır. Tanrı Zeus, kardeşi Poseidon’u ziyaret etmek için Kinaros Adası’na gittiğinde, Cynara adında çok güzel bir genç kız görür ve çapkın Zeus, Cynara’dan etkilenir ve ona âşık olur. Olympos Dağı’ndaki evine yakın olması için onu bir tanrıça yapmaya karar verir. Bir süre sonra ailesini çok özleyen Cynara, Dünya’ya ailesini ziyarete gider. Bu davranışına öfkelen Zeus, onu dışı dikenli ama içi yumuşak ve çarpıcı bir bitki olan enginara dönüştürüp, dünyaya fırlatır. Gerçekte enginar çiçeklendiğinde göz alıcı mor rengi ile görenleri büyüler. Savunmasız yüreğini korumak için dikenlerle kaplı, adını aldığı tanrıçanın güzelliğine denk etkileyici bir çiçek olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle Roma kültüründe enginar, aristokratik bir sebze ve Zeus’un hikâyesi dolayısıyla da afrodizyak olarak kabul edilmiştir. Günümüz de enginarın birçok faydasını öğrenmiş olsak da afrodizyak etkisi olduğunu söyleyemeyiz.

Enginar lif, antioksidanlar ve diğer besinler açısından zengin olması sebebiyle yüz yıllardır gıda olarak tüketilmiştir. Ayrıca kalp sağlığı ve sindirim dahil olmak üzere sağlığın çeşitli yönlerini iyileştirebilirler.

İddia edilen sağlık yararları arasında daha düşük kan şekeri seviyeleri ve gelişmiş sindirim, kalp sağlığı ve karaciğer sağlığı yer alır.

Besin değerlerin bakacak olursak

170 gram (g) pişmiş enginar şunları içerir

  • Kalori: 90
  • karbonhidratlar: 20 g
  • Elyaf: 10 g
  • Protein: 5 g
  • Yağ: 0.6 g
  • folat: Günlük değerin  %34’ü
  • Bakır: Günlük ihtiyacın % 21’i
  • Magnezyum: Günlük ihtiyacın % 15’i
  • C vitamini: Günlük ihtiyacın % 12’si
  • Niasin: Günlük ihtiyacın % 10’u
  • riboflavin: Günlük ihtiyacın % 10’u
    Potasyum: Günlük ihtiyacın % 9’u
  • Fosfor: Günlük ihtiyacın % 9’u
  • B6 vitamini: Günlük ihtiyacın % 7’si

Enginar, lif, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zenginken yağ oranı düşüktür.

Enginar yaprağı ekstresi üzerinde özellikle kolesterolün dengelenmesinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. 700’den fazla kişide yapılan bir inceleme, 5-13 hafta boyunca günlük enginar yaprağı özü takviyesinin toplam ve LDL (kötü) kolesterolde bir azalmaya yol açtığını göstermiş.Bir başka çalışma ise, enginar takviyesinin trigliserit, toplam kolesterol ve LDL kolesterol düzeylerini önemli ölçüde azaltabileceği sonucuna varmıştır

Zararlı toksinlerin karaciğerinizden atılmasına yardımcı olan safra üretimini de artmasına destek olur.

İçerdiği yüksek miktardaki lif sayesinde sindirim sistemi özellikle de barsak ile dosttur. Enginar lifinin bir diğer özelliği de prebioyitik olan inülin içermesidir.

Gelelim benim en sevdiğim enginar yemeği tarifine genel de zeytinyağlısı yapılan enginarın kıymalısını hiç duydunuz mu bilmiyorum ama denerseniz bayılacağınıza eminim.

Kıymalı enginar

5 tane enginar

2 yemek kaşığı tereyağ

250 gr kıyma

1 çorba kaşığı pirinç

1 tane kuru soğan

Taze Dereotu

Taze Nane

Taze soğan

2 bardak su

Tuz, karabiber

Karaciğer sağlığını destekleyen enginar, sindirimi kolaylaştırır ve toksin atımını hızlandırır. Doğal antioksidan kaynağıdır.

Bir tavada erittiğiniz tereyağına yemeklik doğradığınız kuru soğanı alıp kavurun. Ardından kıymayı ilave edin ve kavurmaya devam edin sonra tuz, karabiber, ince ince doğradığınız dereotunun, nanenin ve taze soğanın yeşil kısımlarının bir kısmını ve yıkanmış pirinci ilave edip çevirin ve kenara alın.

Karaciğer sağlığını destekleyen enginar, sindirimi kolaylaştırır ve toksin atımını hızlandırır. Doğal antioksidan kaynağıdır.

Enginarları bir tencereye yerleştirin. Üzerlerine kıymalı harcı paylaştırın, suyu ilave edip kapağını kapatın. 30 dk. kısık ateşte pirinçler pişene kadar pişirin.

Enginarlar pişince altını kapatıp taze nane, dereotu ve taze soğanın yeşil kısımlarının kalanını üzerlerine gezdirin ve dinlendirin. Afiyet olsun

Karaciğer sağlığını destekleyen enginar, sindirimi kolaylaştırır ve toksin atımını hızlandırır. Doğal antioksidan kaynağıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.